utorok 7. februára 2017

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda - Becky Albertalli

Autor: Becky Albertalli
Originálny názov: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Počet strán: 320
Rok vydania: 2015
Anotácia: Sixteen-year-old and not-so-openly gay Simon Spier prefers to save his drama for the school musical. But when an email falls into the wrong hands, his secret is at risk of being thrust into the spotlight. Now Simon is actually being blackmailed: if he doesn’t play wingman for class clown Martin, his sexual identity will become everyone’s business. Worse, the privacy of Blue, the pen name of the boy he’s been emailing, will be compromised.
With some messy dynamics emerging in his once tight-knit group of friends, and his email correspondence with Blue growing more flirtatious every day, Simon’s junior year has suddenly gotten all kinds of complicated. Now, change-averse Simon has to find a way to step out of his comfort zone before he’s pushed out—without alienating his friends, compromising himself, or fumbling a shot at happiness with the most confusing, adorable guy he’s never met.
Recenzia:
V zahraničí je táto kniha známa už nejaký ten piatok. Na Slovensku ju ešte stále nemáme, no do Čiech prichádza čoskoro, a som si istá, že o nej budete ešte veľa počuť. Ak sa nad kúpou stále rozhodujete alebo ste o knihe nebodaj nikdy nepočuli, možno vám moja recenzia pomôže.

Simon Spier je viac-menej obyčajný stredoškolák. Jediné, čím sa odlišuje od väčšiny je to, že je gay. O tom však nikto nevie. Nikto okrem chlapca menom Blue, s ktorým si Simon píše e-maily. Blue je taktiež gay a navštevuje rovnakú školu ako Simon, ale obaja svoje totožnosti držia v tajnosti. To však vôbec nebráni tomu, aby sa medzi nimi vytvorili romantické city. Jedného dňa však Simonov spolužiak jeho e-maily objaví a rozhodne sa Simona vydierať. Simonov život sa tým razom začne značne komplikovať.

“But I'm tired of coming out. All I ever do is come out. I try not to change, but I keep changing, in all these tiny ways. I get a girlfriend. I have a beer. And every freaking time, I have to reintroduce myself to the universe all over again.” 

Málokedy čítam príbehy o stredoškolákoch z chlapčenského pohľadu, no aj tento krát sa mi to veľmi páčilo. S radosťou som sledovala jeho život aj čítala jeho e-maily. Nie vždy boli veci dramatické, no tiež som sa nikdy nenudila. Keď sa na to pozerám spätne, asi by som sa rada dozvedela niečo viac o Simonových kamarátoch, ale v momente čítania mi to nejak extra nechýbalo.

Tento príbeh sa dá iba ťažko zhrnúť. Nájdete tu však všetko, čo by ste od príbehu zo strednej školy mohli chcieť a možno aj niečo viac. Táto kniha je o priateľstve, o rodine aj o láske, je veselá, no občas aj trochu smutná, ale najmä rozkošná. Je to jedna z tých kníh, ktorá vám možno otvorí oči a niečo vás naučí, no najmä vám prinesie aj úsmev na tvár a dobrý pocit na duši. Ideálna kniha na tie momenty, kedy si chcete oddýchnuť od fantasy, sci-fi, či iných smutných alebo srdcervúcich príbehov. Taká oddychovka, ktorá ale v žiadnom prípade nepostráda kvalitu. Síce jej nedávam plné hodnotenie, ale určite ju všetkým odporúčam.

1 komentár: