streda 12. apríla 2017

Percy Jackson: The Last Olympian

Autor: Rick Riordan
Originálny názov: The Last Olympian
Slovenský názov: Percy Jackson: Vojna bohov
Séria: Percy Jackson and the Olympians
Diel: piaty
Počet strán: 381
Rok vydania: 2009
Anotácia: All year the half-bloods have been preparing for battle against the Titans, knowing the odds of victory are grim. Kronos's army is stronger than ever, and with every god and half-blood he recruits, the evil Titan's power only grows. While the Olympians struggle to contain the rampaging monster Typhon, Kronos begins his advance on New York City, where Mount Olympus stands virtually unguarded. Now it's up to Percy Jackson and an army of young demigods to stop the Lord of Time.

In this momentous final book in the New York Times best-selling Percy Jackson and the Olympians series, the long-awaited prophecy surrounding Percy's sixteenth birthday unfolds. And as the battle for Western civilization rages on the streets of Manhattan, Percy faces a terrifying suspicion that he may be fighting against his own fate.

Recenzia: 
Recenzii tejto knihy som sa z nejakého dôvodu vyhýbala ako čert krížu, ale ak ste na ňu náhodou čakali, konečne je tu.
Do poslednej knihy som sa pustila hneď po dočítaní tej predchádzajúcej, takže som nemala veľa času na to, aby som špekulovala čo bude ďalej. A v podstate to tak zostalo počas celej tejto knihy, lebo som vôbec netušila, ako sa veci nakoniec vyriešia. V predchádzajúcich knihách som mala výhrady k tomu, že sa dej stále držal rovnakého vzoru, no tu to tak konečne nebolo.

Naposledy sme Percyho opustili v deň jeho pätnástych narodenín a teraz sa vraciame späť tesne pred jeho šestnástymi, ktoré podľa proroctva pravdepodobne budú jeho poslednými. Zlovestný titan Kronos a jeho armáda sú pripravení zaútočiť na Olympus a raz a navždy skoncovať s bohmi, ktorí vládnu svetu. Percy to samozrejme nemôže nechať tak a spolu so zvyškom táboru pre polobohov, ktorého počet sa za posledný rok riadne zredukoval, sa pripravuje na boj.

Akcia, príšery a istá dávka napätia nie sú v tejto knihe ničím novým a myslím si, že ak ste sa v sérii dostali tak ďaleko, nemusíte sa obávať toho, že by sa vám táto časť nepáčila. Ako som už spomenula vyššie, od tých predchádzajúcich kníh sa odlišovala tým, že príbeh sa tentokrát nedržal rovnakého vzoru ako predtým, a tak boli niektoré veci menej predvídateľné. Nespomínam si však na to (áno, dokončiť túto recenziu mi trvalo tak dlho, že si už svoju reakciu až tak dobre nepamätám), že by som bola niekedy v príliš veľkom napätí alebo úplne šokovaná. To však pre túto sériu nikdy nebolo úplne typické. Čo sa deja týka, mám však iba jednu malú výhradu alebo skôr otázku. Prečo Kronos čakal ďalší rok aby začal vojnu? Chápem, že každá kniha sa odohráva približne v rovnakom období a Percyho narodeniny boli dôležitou súčasťou proroctva, ale ak sa Kronos na vojnu pripravoval tak dlho, prečo čakať do leta, kedy budú všetci pripravení s ním bojovať namiesto toho, aby na nich zaútočil dajme tomu počas Vianoc, kedy budú všetci doma? Netvrdím, že to dojem z knihy nejak kazí, ale nedalo mi tento detail nevypichnúť.


Celkovo však toto finále aj celú sériu hodnotím veľmi pozitívne. Nikdy mi to neprišlo príliš zdĺhavé, hlavné postavy boli po väčšine sympatické a všetko bolo na konci krásne uzavreté, no zároveň otvorené pre ďalšiu sériu v tomto svete. Síce som väčšinou nebola vývojom deja príliš šokovaná a rôzne mýtické stvorenia a bohovia sa mi veľmi plietli, stále by som tieto knihy odporučila. Mladšiemu publiku, ktorému sú primárne venované, by sa pravdepodobne páčili ešte viac.

Ostatné recenzie:


2 komentáre:

  1. Pekná recenzia. Ja som sériu čítala dosť dávno - boli to moje prvé knižky v angličtine. Ale veľmi som si ich obľúbila. Pustila som sa aj do ďalšej série, ale tam som skončila pri tretej časti a akurát mám rozčítanú sériu o severských bohoch - Magnus Chase.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Na sériu Magnus Chase sa chystám už dlho, ale chcem to zobrať pekne poporiadku a najprv si prečítať aj do ďalšiu sériu s Percym. Ale zatiaľ sa k tomu nejak nemám.

      Odstrániť