nedeľa 9. apríla 2017

I MESSED UP | book tag

Na tento tag pôvodne od Chami z ReadLikeWildFire som nedávno narazila u Foxy a hneď po jeho prečítaní som si povedala, že ho musím spraviť aj ja. A keďže tu už žiadny tag nebol veľmi dlho (celkovo tu bol pravdepodobne iba jeden), vôbec som z jeho realizáciou nečakala.



1. Postava, ktorej opis ste zle prečítali a celý čas si ju predstavovali úplne inak
Neviem ako sú na tom ostatní, ale aj keď si prečítam opis nejakej postavy, pri čítaní si ju nijak konkrétne nepredstavujem. A preto ak tam ten opis nie je zdôrazňovaný opakovane, ak nie je jej výzor niečím výnimočný alebo ak som nevidela fanart alebo filmové/seriálové spracovanie, pravdepodobne by som väčšinu postáv nevedela opísať. Takže v podstate si väčšinu postáv predstavujem inak. Ale neviem si vybaviť nejakú konkrétnu postavu, o ktorej viem že som si jej popis prečítala zle a preto si ju celý čas predstavovala inak.

2. Meno postavy, ktoré ste celý čas vyslovovali zle
Keď ide o fantasy knihy so zvláštnymi menami, pravdepodobne väčšinu z nich vyslovujem zle. Ak som totiž mená nepočula ešte pred začatím čítania a ak pre mňa nie je očividné, ako sa majú čítať, čítam ich presne tak ako sa píšu. Mená Aelin a Aedion z Throne of Glass vždy čítam písmenko po písmenku, aj keď Aelin už asi prečítať viem, ale zvyk je zvyk. Chaol z rovnakej série je pre mňa buď Čaol alebo taktiež jednoducho Chaol s CH. Sarah J. Maas sa teda s mojou schopnosťou čítať mená pekne zahráva.  Prípadom, kedy som si myslela, že meno čítam správne, je Iko z The Lunar Chronicles. Od viacerých youtuberov som totiž jej meno počula ako Ajko a len nedávno som videla video, kde ju sama autorka nazvala Íko. Ale Ajko sa mi páči viac.

3. Populárne klišé, ktoré ale máte radi
Ihneď ma napadajú dve klišé, ktoré vždy upútajú moju pozornosť. Prvým je strata pamäte. Avšak ideálne nie taká, kde človek úplne zabudne kto je, ale taká, kde si pamätá veci iba do určitého momentu. Ideálne, keď si nepamätá svojho súčasného partnera, ale postupne sa doňho zamiluje znova.
Druhým, a pravdepodobne veľmi populárnym, klišé je nenávisť, ktorá prerastie v lásku. Tieto príbehy ideálne obsahujú kopec humoru a vášne, kedy to už dané postavy nemôžu vydržať a napriek svojej nenávisti voči tomu druhému sa na seba jednoducho musia vrhnúť. Ak máte nejaké odporúčania na podobné knihy, rozhodne mi dajte vedieť.

4. Typ postavy, ktorú máte radšej vo filme/seriály než v knihe
Nemyslím si, že je typ postavy, ktorú by som nemala rada v knihe, ale vo filme či seriály zrazu áno. Možno som len na takú zatiaľ nenarazila alebo si to neuvedomila.

5. Fráza alebo slovo, ktoré ste sa naučili vďaka využitiu v knihe
Knihy čítam prevažne v angličtine, takže dúfam, že sa z nich na mňa nejaké slovíčka lepia bez toho, aby som to vedela. Nenapadá ma totiž nič konkrétne, čo by som sa naučila z knihy. Teda možno až na slovíčko cauldron, ku ktorému som sa dopracovala po tom, čo som ho veľmi dlho považovala za niečo úplne iné. Keď som totiž počúvala audioknihy Harry Pottera, namiesto názvu krčmy The Leaky Cauldron som stále počula The Leaky Cold Room. Z kotlíka som teda spravila studenú izbu. Neviem už, ako som sa dostala k správnemu názvu a či som dané slovíčko spoznala práve tam, ale teraz ho už určite tak ľahko nezabudnem.

6. Stalo sa vám, že ste neprečítali povinné čítanie do školy?
Neviem akú skúsenosť majú ostatní, ale mne sa na základnej/strednej škole podarilo vyhnúť 99% povinného čítania. Výnimkou bolo, keď som si tým chcela vylepšiť známku. A úprimne, aj vtedy som sa skôr obrátila pre pomoc na zhrnutia na internete. Nič z povinného čítania ma totiž nezaujalo, a keďže som vedela, že sa mu môžem vyhnúť, ani som sa o to nepokúšala.

7. Preskočili ste niekedy kapitoly písané z pohľadu postavy, ktorá vás nezaujímala?
Nemám dobrý pocit ani len z toho, keď sa na chvíľu pri čítaní zamyslím a nevnímam tak každé jedno slovo ktoré čítam, takže časti knihy rozhodne nepreskakujem. Jediným prípadom na ktorý si spomínam bola Fangirl, kde som postupne začala úplne preskakovať kúsky fanfiction, ktoré boli niekedy veľmi zdĺhavé, no pre dej nepodstatné. Ako som však zistila, vôbec som v tom nebola sama, takže sa previnilo necítim.

8. Zrušili ste niekedy iné plány len aby ste mohli čítať?
Celkovo si veľa plánov na socializáciu nerobím, takže nie je čo rušiť alebo sa snažím tých pár plánov nerušiť. Ale priznávam sa, že som sa už niekoľkokrát vyhla ľuďom ktorých poznám napríklad vo vlaku, aby som si mohla čítať namiesto toho, aby som sa s nimi celú cestu rozprávala. Žiadny rozhovor nie je tak zaujímavý, ako dobrá kniha.


Posted in 

4 komentáre:

  1. Jo, se jmény to bývá dost vtipné. :D A zrovna u toho Throne of Glass si to podle mě říká každý jak chce. No ale s tou Iko jsi mě překvapila! Sama vyslovuji Ajko, ale to Íko asi bude víc sedět na ten asijský původ. Každopádně souhlasím, že Ajko zní líp. :)
    Ne že bych vyloženě cíleně přeskakovala kapitoly z pohledu postavy, která mě nebaví, ale občas takové kapitoly vyloženě jen přeletím, jop. :D Obzvlášť když druhý pohled skončil zrovna nějak napínavě.
    Plány jsem přímo nikdy asi nezrušila, ale když chci dočíst knihu, která mě baví, a jsem otázána, jestli nechci někam vyrazit, nemám problém se z toho vymluvit. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som bola s výslovnosťou Iko prekvapená. Tak často som to počula ako Ajko, že som sa nad tým nejak nezamýšľala.

      Keď je kniha písaná z viacerých pohľadov a ten jeden skončí nejak veľmi zaujímavo, vždy som sklamaná, keď sa zrazu prepneme na iný pohľad. Ale keď je kniha dobrá, tak sa niekedy zas úplne ponorím aj do toho iného pohľadu a som sklamaná, keď sa vrátime k tomu pôvodnému a tak stále dookola :D

      Odstrániť
  2. OOOOOCH tvoje prvé klišé úplne nenávidím v knihách. Normálne ani filmy také nepozerám, kde niekto stratí pamäť a nepamätá si isté veci, lebo ma ide roztrhať :D

    O FANGIRL som od toľkých ľudí už počula, že preskakovali tie pasáže. Fakt by ma zaujímalo či samostatný príbeh Carry On by ma bavil alebo nie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa príbehy o strate pamäte z nejakého dôvodu veľmi fascinujú :D Aj keď je pravda, že sa dajú veľmi ľahko pokaziť a stať sa otravnými.

      Od niektorých ľudí som počula, že aj keď tie pasáže vo Fangirl preskakovali, tak Carry On sa im páčilo. Takže tomu asi jedného dňa dám šancu, ale rozhodne sa do toho teraz nehrniem.

      Odstrániť