štvrtok 14. júla 2016

A Court of Thorns and Roses - Sarah J. Maas

Autor: Sarah J. Maas
Originálny názov: A Court of Thorns and Roses
Séria: A court of Thorns and Roses
Diel:  prvý
Počet strán: 432
Rok vydania: 2015
Anotácia: When nineteen-year-old huntress Feyre kills a wolf in the woods, a beast-like creature arrives to demand retribution for it. Dragged to a treacherous magical land she only knows about from legends, Feyre discovers that her captor is not an animal, but Tamlin--one of the lethal, immortal faeries who once ruled their world.

As she dwells on his estate, her feelings for Tamlin transform from icy hostility into a fiery passion that burns through every lie and warning she's been told about the beautiful, dangerous world of the Fae. But an ancient, wicked shadow over the faerie lands is growing, and Feyre must find a way to stop it . . . or doom Tamlin--and his world--forever.


Recenzia:
A Court of Thorns and Roses je ďalšia kniha na ktorú som bola veľmi zvedavá už len preto, aká je populárna. Toto prerozprávanie krásky a zvieraťa sa veľmi rýchlo stalo nesmierne populárnym a obľúbeným a keďže nedávno vyšlo druhé pokračovanie tejto trilógie, mohli ste ho vidieť všade. Rozhodla som sa teda rýchlo naskočiť na tento vlak skôr než bude neskoro.

Po tom, čo Feyre v lese zabije vlka sa v jej úbohej chatrči zjaví "zviera" túžiace po odplate. Feyre je preto odvlečená do magického sveta, ktorý pozná iba z rozprávania. Kráska a zviera síce nie je rozprávka, ktorú by som poznala nejak detailne, ale niektoré momenty sú si veľmi podobné. Celkovo sa však knihe odohráva aj množstvo iných či pozmenených vecí, takže vývoj príbehu nie je celkom jednoznačný.

Kladné postavy v tejto knihe sú mi celkom sympatické, no aj tie záporné či "nerozhodné" sú veľmi zaujímavé a majú za svojimi činmi dobrú motiváciu. Hlavná postava, Feyre, je odvážna, dobrosrdečná a tvrdohlavá (niekedy až príliš) no občas taktiež sarkastická, čo je povahová vlastnosť ktorou mi imponuje najviac. Podľa mňa však nie je ničím, čo by ste ešte v podobnom type knihy ešte nezažili.

Čo sa fantazijnej tematiky týka, v tej som ja stále nováčik a pristupujem k nej váhavo. Tu som však napriek úplne novému svetu s množstvom neznámych stvorení a pravidiel nemala problém sa orientovať. Nikdy som nemala pocit, že nám autorka dávala príliš veľa informácií naraz a že by som ich nezvládala všetky vnímať. Možno tomu napomáhalo to, že hlavná hrdinka je v novom prostredí tiež po prvý raz a tak všetko postupne spoznávame s ňou.

V súvislosti s romantikou v tejto knihe, som stále nerozhodná. Predsa len ide o prvú knihu v nadchádzajúcej trilógii, a tak pár ktorý je v prvom diely príliš očividný, nemusí skončiť spolu. Je tu totiž jemne načrtnutá aj iná možnosť, ktorá pôsobí problematickejšie, no o to zaujímavejšie. Možno po prečítaní druhej knihy mi bude jasnejšie na koho strane som, zatiaľ som však veľmi stratená. Niektoré scény medzi hlavným párom boli možno trochu grafickejšie ako by som čakala, no nie je to nič čo by vás malo odradiť ak nie ste doslova puritáni.

Čo sa týka mojej obľúbenej zložky príbehov, a to drámy, tej tu bolo pomerne dosť a to najmä v druhej polovici knihy. No aj keď sa zrovna nič životne nebezpečné nedialo, v každej kapitole sa dej nejak posunul vopred alebo sme sa dozvedeli nejaké nové a zaujímavé informácie. Takmer žiadne strany neboli premárnené zbytočnou "výplňou". Napriek tomu si však neviem vybaviť nejaký moment, kedy som knihu čítala so zatajeným dychom či kedy vo mne vyvolala silné emócie. Podiel na tom však môže mať aj to, že som pred dokončením knihy narazila na internete na jeden väčší-menší spoiler o scéne, ktorá mala čitateľov istotne prekvapiť.

Určite oceňujem aj krátke kapitoly, ktoré pôsobia menej zastrašujúco ak nemáte na čítanie veľa času. Na druhú stranu, rýchlo máte klamný pocit, že ste toho veľa prečítali keď za deň prečítate 5 kapitol, aj keď to nebolo až tak veľa strán. Možno práve z tohto dôvodu som túto knihu čítala dlhšie než som pôvodne predpokladala.

Prvú knihu tejto trilógie som si teda rozhodne užila, aj keď by som asi potrebovala aby vo mne vyvolala viac pocitov, aby som jej mohla dať vyššie hodnotenie. Rozhodne som však zvedavá na pokračovanie, ktoré je podľa mnohých ľudí ešte lepšie. Myslím si, že s pár zmenami by táto kniha mohla stáť aj samostatne, takže zatiaľ vôbec netuším, čo od nasledujúcej knihy čakať.  Vkladám do nej však veľké nádeje a dúfam, že nebudem sklamaná.


1 komentár: