nedeľa 26. júna 2016

The Martian (film)

Originálny názov: The Martian
Slovenský názov: Marťan
Žáner:  Sci-Fi /Akční / Dobrodružný
Dĺžka: 144 min
Pôvod: USA, 2015
Obsadenie: : Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Michael Peña, Kate Mara, Sean Bean, Kristen Wiig, Aksel Hennie, Sebastian Stan, Mackenzie Davis...
Obsah: An astronaut becomes stranded on Mars after his team assume him dead, and must rely on his ingenuity to find a way to signal to Earth that he is alive.
Trailer:
Recenzia:

Pomerne nedávno bola na tomto blogu recenzia na knižnú predlohu tohto filmu a ako som v nej spomínala, bola som veľmi zvedavá na filmové spracovanie. Samotný dej knihy sa mi totiž veľmi páčil a užívala som si najmä humor hlavnej postavy, ale taktiež tam bolo množstvo vecí, ktoré ma nudili a ktoré som dúfala, že film obsahovať nebude.

Toto bol pre mňa prvý film, ktorý sa odohrával vo vesmíre a na inej planéte, takže sledovať toto pretvorenie na obrazovke bolo celkom zaujímavé a podla mňa, ako totálneho laika, fajn spracované.  Celkový dej veľmi hodnotiť nebudem, keďže sa od knihy výrazne neodlišuje. Stále si myslím, že je to zaujímavý príbeh, no keď už raz človek vie, čo očakávať nie je film dostatočne napínavý. Aj tak som však rada, že som si knihu prečítala prvú.

Keď som čítala túto knihu, myslela som si, že film ma zaujme viac. Kniha obsahovala množstvo technických a vedeckých detailov ktorým som nerozumela a kvôli tomu sa mi niekedy čítanie javilo pomalé a nudné. To sa im našťastie vo filme podarilo eliminovať a priebeh vecí ukazovať viac než iba popisovať. Vývoj príbehu preto pôsobil rýchlejšie a všetko bolo zrozumiteľnejšie pre široké publikum. Ako to už býva pri filmoch založených na knižnej predlohe, aj tu bolo množstvo vecí pozmenených či vynechaných. Dokonca tu boli niekoľko vecí aj pridaných, čo nie vždy dávalo zmysel. Prišlo mi, že dej sa kvôli vypusteniu technických detailov no aj niektorých väčších a dlhších scén vyvíjal celkom rýchlo, no kvôli tomu zrejme nebolo toľko priestoru pre Markov humor, ktorý my v knihe bavil najviac. Čo sa týka záveru filmu, ten bol iný a o dosť doplnení v porovnaní s predlohou. Jednoducho bol viac Hollywoodový. Avšak páčilo sa mi, že sme sa dočkali akéhosi epilógu.


Z filmu mám teda rovnako zmiešané pocity ako z knihy. Irónia však spočíva v tom, že film sa mi zdal o detaily a niektoré scény celkom ochudobnený a všetko sa stalo prirýchlo, zatiaľ čo s knihou som mala presne opačný problém. Šancu by ste však mali dať obom.


2 komentáre:

  1. Tak já nemůžu zase na Marťana říct nic špatného. Jak film tak kniha se mi hoodně líbily. ♥ Ale sto lidí sto chutí.
    Pěkná recenze. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Mne sa celkový príbeh aj hlavná postava veľmi páči a som rada že som si prečítala knihu a pozrela film, ale bohužiaľ keď si to porovnám s niektorými inými knihami a filmami, tak mi to nestačí :/

      Odstrániť